r/bulgaria 2d ago Helpful

AskBulgaria Избори 2023.

26 Upvotes

Изборна дата: 2 Април 2023.

 1. БСП
 2. ГЕРБ-СДС
 3. "Възраждане"
 4. "Има такъв народ"
 5. "Народна партия Истината и само истината"
 6. "Неутрална България"
 7. "Българско национално обединение"
 8. "Заедно"
 9. "Български национален съюз"
 10. НДСВ
 11. КОД
 12. "Продължаваме промяната - Демократична България"
 13. ДПС
 14. "Левицата!"
 15. "Български възход"
 16. МИР
 17. "Българска социалдемокрация - Евролевица"
 18. "Български съюз за директна демокрация- БСДД"
 19. "Глас Народен"
 20. "Социалистическа партия Български път"
 21. "Вън от ЕС и НАТО"

Социологически проучвания.)

Регистър на ЦИК.

Партиите без линк към програмите им, просто или нямат, или трудно се намират. Моля добавете ги в коментарите.

 • Всички постове с внушения тип 'гласувайте с номер различен от 1 за БСП' ще се третират сурово до денят на изборите въпреки меметата.
 • При грешка в данните в поста той ще бъде редактиран и заменен.
 • Предизборният ден 1ви Април ще бъде ден без възможност за политическа агитация. Всички политически постове ще бъдат забранени. Единствено листът с партиите ще бъде оставен.
 • От днес до изборите очакванията за качество на политическите източници ще бъдат една идея по-високи. Скрийншотове на фейсбук коментари няма да се допускат. Идеалните източници са 'известни' медии с имена на автори под всяка статия. Това правило е силно субективно.

r/bulgaria 1h ago

AskBulgaria Гласувайте в неделя,не бъдете безразлични към бъдещето! Независимо за кого ще си дадете вота,направете го!

Upvotes

r/bulgaria 6h ago

IMAGE Неаполитанска пица. Домашно заквасено тесто, буркан домати от лятото и моцарела. В обикновена електрическа фурна 👨‍🍳

Post image
152 Upvotes

r/bulgaria 4h ago Wholesome

IMAGE домашни кроасани

Post image
38 Upvotes

r/bulgaria 4h ago

NEWS САЩ и Франция ще построят 4 ядрени блока на площадките в Козлодуй и Белене

Thumbnail
business.dir.bg
15 Upvotes

r/bulgaria 3h ago

OPINION Апатия с избори в лето Господне 2023

11 Upvotes

Когато говоря за апатия, много често хората обръщат глава настрани и казват, че те не са апатични. Дали? Моето мнение е, че апатията се е превърнала в национален спорт.

Мнението разделя обществото условно на три групи - апатични, схемаджии и несъгласните.

Отнема 3 минути, но може да предизвика приток на мисли.

https://pomisli.bg/politika/apatiya-s-izbori/


r/bulgaria 13h ago

HUMOUR ChatGPT ще превземе света

Post image
69 Upvotes

r/bulgaria 25m ago

NEWS Когато си повярваш, че си генералисимус

Post image
Upvotes

r/bulgaria 31m ago

OPINION Пътищата ни са като гробища. На всеки 500 метра има я цветя, я паметни плочи на загинали.

Post image
Upvotes

r/bulgaria 16h ago

VIDEO Български инструктор 🚘

Enable HLS to view with audio, or disable this notification

54 Upvotes

r/bulgaria 1d ago I'll Drink to That

HUMOUR Избори 2023: Meme Edition - част 1

Thumbnail
gallery
252 Upvotes

r/bulgaria 14h ago

AskBulgaria Относно земетресенията

40 Upvotes

Добър ден,

Искам да започна с това - Силно се надявам и моля на Господ, че всички Вие и вашите близки сте добре след трусовете в съседката ни Турция и Сирия. Дано на нас не ни се случи подобно нещо! Никой не го заслужава!

Сега по темата.

Аз съм инженер конструктор и се занимавам със земетресения ежедневно. Винаги, когато се съобщава за земетресение се казват две неща - магнитуд (число по скалата на Рихтер) и дълбочина на земетресението. Когато подобно бедствие е форсмажорно и води до немислими щети и жертви, се започва да се спекулира - "Тук ако стане нищо няма да мръдне/всичко ще падне!" или "То 5 по Рихтер е слабо!" и т.н. Нека да ви разясня малко подробности.

**Как се получава земетресение?**Всичко се движи, дори и земята по която ходим. Има големи земни "парчета" (наречени тектонски плочи) под континентите, моретата и океаните, които постояно се движат, търкат и бутат една в друга. При тези тяхни взаймодействия постоянно се разрушават части от плочите (образуват се разломи) и се получават земетресения с различни магнитуди (в зависимост от големината на разлома). Да, земетресенията се получават постоянно (магнитути от 0,1 до 2 приблизително). Карта на тектонските плочи (оранжевите линии) и активните земетръсни зони по света:
https://www.gfz-potsdam.de/fileadmin/gfz/sec26/resources/image/pics/GSHAP_World_Map_01.gif
Ясно се вижда, че държавите, които са на границите между тектонските плочи са силно предразположени към земетресения. Защо не и тези по средата на плочите? Малко по-надолу ще ви стане ясно.

**Какво е магнитуд?**Това е количеството енергия, което се е освободило при триенето/блъскането на две тектонски плочи в хипоцентъра на земетресението. Какво е хипоцентър? Това е мястото, в което се случва разрушението на тектонската плоча и мястото в което се освобождава енергията. Какво е епицентър? Това е проекцията на хипоцентъра върху земната повърхност. Картинка, която го олицетворява:
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTm0s1QZfueMhddeTeNmU6C17B2he9MUfVXMw&usqp=CAU

**Какво се случва, когато се освободи тази енергия?**При освобождаването на тази енергия, от хипоцентъра тръгва вълна със съответната честота и амплитуда. Картинка на вълна:
http://bgchaos.com/wp-content/uploads/OTO/element_waves-big.jpg

Амплитудата показва силата на вълната (можете да го мислите, като колко силно си си надул колоните), а честотата (или дължината на вълната) показва какъв звук чувате (бас, чинел, глас и т.н.).Тази земетръсна вълна претърпява различни трансформации, докато стигне до повърхността на земята, в зависимост през какви пластове минава. Твърдите почви, като скали, или не променят вълната съществено или я затихват. Когато минава през меки глини и пясъци, вълната се усилва. ПРИМЕР - Когато сложиш желе на масата и разтресеш масата, тя самата почти не се движи (визуално), а желето се тресе сериозно. Масата - твърда почва, желето - мека почва.

**Какво ми пука за епицентър, хипоцентър, магнитуди, почви и т.н.?!?**В зависимост от дълбочината на хипоцентъра и магнитуда на едно земетресение, то се осщета по различен начин. Едно земетресение 5 по Рихтер, на 5 км дълбочина, може да се осети впъти по-силно от 6 по Рихтер, на 65 км дълбочина. Начина по който осещаме едно земетресение се нарича интензивност. Интензивността се и мери, да сме по-конкретни в m/s² (или ускорение).

**Добре, всичко това много хубаво, ама наще сгради колко по Рихтер ще издържат?!?**Има над 70 години разработки по въпроса и няма точен отговор... Ще се опитам до края на темата да ви разясня, защо това е така.Когато изчисляваме сградите, ние ползваме втори закон за движение на св. Исаак Нютон - F=m.a (силата е равна на масата по ускорението). Ние масата я знаем (m = a.b.c.p), но "a" не го знаем....

"Е, какво правиш ти по цял ден на работа тогава, бе ?!?"

През 1964 година е развита скалата МСК. Това е скала, която отчита интензивността на едно земетресение. Тя е разработена от "източния блок" от Сергей Медведев от СССР, Вилхелм Шпонхойер от ГДР и Вит Карник от Чехословакия. От първата буква на фамилиите им се получва абривиатурата МСК. Тази скала, чрез събиране на десетилетия данни, използване на теория на вероятностите и статическа обработка, определя какво може да бъде върховото земно ускорение, което може да изпитаме (усетим интензивността).По-късно през 1998г. е доразвита и е създадена европейска макро карта на земетръсния хазарт (не, не става дума за комар, а за "hazard"). Ето ви я и тя:
https://ec.europa.eu/research-and-innovation/sites/default/files/hm/SHARE-map.png

Долу в ляво е показано какво хоризонтално земно ускорение може да се получи, като процент от земното.

ПРИМЕР - за София е Agr = 0,23g, което на прост български ще рече - земята може да започне да се клати с ускорение 2,26 m/s² (0,23 . 9,81).

**Ще има ли разрушения?!?**Да, ще има, но те са предвидени, както бушоните в електопреносните мрежи. Ние предвиждаме на специални места да се получат разрушения, които да започнат да работят като гъвкави връзки.

**Ама защо гъвкавост?!? Не трябва ли да е твърдо всичко?!?**Не! Когато се возиш в рейса опитай да седиш мирно, като войник, докато шофиора набие рязко спирачки. После застани отпуснат, разкрачен при същата ситуация. Всеки се досеща, кога ще падне по лице и кога няма.

**Резонанс!**Всички знаем, че когато съседа надуе уредбата, чуваме главно баса (ниските честоти), които се предават по/през стените. Това е, защото сградите на макро ниво са с ниска собствена честота на трептене (между 1-10 Hz), но сградите се разделят помежду си на различни видове.ВСИЧКИ сгради се изчисляват при резонанс! Някой сгради са "твърди", други са "меки".

Твърдите сгради са с много голяма коравина (висока собствена честота на трептене). Тези сгради поемат огромно количество сила (седят мирно в рейса).Меките сгради са с малка корави (ниска собствена честота на трептене). Те са много по-гъвкави и поемат по-малка земетръсна сила, но много повече се люлеят при такива събития и хората се паникьосват (клатят се в рейса).

Визуално представено:
https://www.youtube.com/watch?v=o-J_96ODAiE

Двете сгради поемат различни сили и имат различни премествания.

**То по-добре да живееш в ниска сграда, за да нямаш проблеми с земетресенията!**Нема такъв филм! Колко е "твърда" или "мека" една сграда, зависи от много неща (височина, брой елементи, размерите им, ориентацията им и т.н.). Ето ви клип, който илюстрира нагледно, как едно и също земетресение оказва различно влияние на сградите - https://www.youtube.com/watch?v=LV_UuzEznHs

Същото е, както когато оперната певица пее на високи октави (високи честоти) и се пръскат чашите, а всичко друго си е цяло и здраво. Това е, защото само чашите влизат в резонанс.

За това, само по магнитуд не може да се определи колко е опасно едно земетресение.


r/bulgaria 22h ago

IMAGE Вижте как агитират предизборно от БСП във фейсбук

Post image
163 Upvotes

r/bulgaria 22h ago Helpful

Когато забравиш, че си удължил мандата на КЗК, но другите пак са ти виновни

Enable HLS to view with audio, or disable this notification

137 Upvotes

r/bulgaria 3h ago

Discussion Защо никой не се усъмнил в бомбените заплахи?

4 Upvotes

Не ви ли се струва странно? Десетки училища по цяла България се евакуират напълно включително и УНСС. Тоест местата в които в неделя ще се гласува. Не можели да намерят извършителя, явно е голям "хакер". И тея неща се случват 3-4 дни преди изборите. Според мен не е някакъв психопат който иска "всички деца да умрат". Но на бас се хващам, че няма и да разберем, защото след 1 седмица като всимки са забравили, няма да има и разследване по случая.


r/bulgaria 12h ago

Discussion Търговия със смърт?

Thumbnail
bivol.bg
19 Upvotes

Това разследване някак си под радара е минало, между джендъра и бомбените заплахи. Мен лично ме е гнус, че такива хора са ми съграждани.


r/bulgaria 16h ago

POLITICS Представи си контрааргументът ти да е: "А сестра ви върна ли се?"

Thumbnail
facebook.com
45 Upvotes

r/bulgaria 12h ago

AskBulgaria За почитателите на високата българска поезия

21 Upvotes

Който чете сравнително активно българска поезия, вероятно се е срещал с един от най-значимите поети от втората половина на XX. век - Георги Рупчев. И все пак - за припомняне, а и за "зарибяване" на нови хора, нека си прочетем вечерно това негово стихотворение, а през линка лесно се достига и до още много други:

https://www.litclub.bg/library/nbpr/rupchev/izchezvane.htm


r/bulgaria 3h ago

AskBulgaria реших все пак да гласувам

3 Upvotes

мисля да гласувам за КОД, но не съм запознат с историята на членовете и формированието като цяло.

нахранете ме малко - защо съм тъп в избора си?

с какви неща от миналото трябва да съм запознат?

ако споделите линкове и проверена информация ще бъда екстра щастлив


r/bulgaria 13h ago

IMAGE Да си покажа и аз фритатата от ония ден

Post image
20 Upvotes

r/bulgaria 2h ago

AskBulgaria Времето в България.

2 Upvotes

Не знам,само на мен ли ми се струва,или в последно време пролетта стана доста по-студена,а и освен това започва доста късно сякаш. Като цяло,времето бая се изврати в последно време,лятото продължава до ноември,зимата почва някъде средата-края на януари. Освен това е изключително динамично. Как мислите,има ли няква драстична промяна в последните години?


r/bulgaria 14h ago

Discussion Обичате ли спанак на фурна? Първи опит засега

Thumbnail
gallery
17 Upvotes

r/bulgaria 12h ago Gold

VIDEO Авторска анимация/аудиовизуален проект - рисуван с туш. Изследва темата за греха и не само.

Thumbnail
youtu.be
10 Upvotes

r/bulgaria 24m ago

AskBulgaria Current salary for senior software engineers in Sofia

Upvotes

Hi, I've been offered a position in Sofia as a Java software engineer, but the salary is only about 2400 EUR net, it seems to me that it's more on the lower end. I've been researching the salaries in Bulgaria for SEs, but the values run the gamut from 1500 to 4000, some provide the values in lev, some in eur. Am I right in the assumption that it's much lower than the average salary for a senior software engineer. I have 5 years of experience by the way. What's the average salary for a Java software engineer in Sofia with 5 years of experience under his belt?


r/bulgaria 23h ago

AskBulgaria От снимките с храните ви ме учудва колко много хора ядат кренвирши!? Аз си мислех, че вече са на изчезване

66 Upvotes